Oddstream Odd Talks

Odd Talks 20 maart

Wanneer & waar
De Dock Steigercafé – Honigcomplex
aanvang 19:30

Tegendraadse technologie
Deze avond stond in het teken van tegendraadse technologie. Technologie is al lang niet meer het domein van grote multinationals. Iedereen kan een aandeel hebben in de ontwikkeling van nieuwe technologieën.Via hacking, open source software en crowdsourcing kan men de reguliere systemen omzeilen en nieuwe, betere en zelfs gratis producten aanbieden. Wat betekenen deze democratische innovaties voor onze maatschappij?

Vraaggesprek met de curator
In een vraaggesprek spraken gesprekleider Angela Verkuijlen en curator Lieke Wouters het thema en de werken van de Oddstream expositie.

Kyriaki Goni
Het werk Deletion Process – Only You Can See my History van Kyriaki Goni is te zien in de Oddstream expositie. De Griekse kunstenaar werkt met zowel digitale als analoge media waarin ze bewustwording van persoonlijke data, privacy en veiligheid centraal stelt.
Voertaal: Engels

Daan Kars
Daan Kars sprak over zijn werk Digital Enclosure, dat ook te zien is in de expositie.
Digital Enclosure detecteert lichamelijke aanwezigheid en slaat deze op in een database.
Data van onze smartphones laten een spoor achter. Via dat spoor worden we dagelijks gevolgd zonder dat we dat direct in de gaten hebben. Digital Enclosure vertaalt dit virtuele proces naar een fysieke ervaring.

Tom Kunzler – Hack de overheid voor een betere democratie
Digitale transparantie is een vereiste voor de moderne democratie en rechtsstaat. Het versterkt de informatiepositie van inwoners, journalisten en belangenorganisaties, en zelfs die van ambtenaren en politici. Overheden en politici kunnen hiermee verantwoordelijk gehouden worden en het verbetert besluitvormingsprocessen. Dit zorgt voor een effectievere en efficiëntere overheid.
Tom Kunzler werkt sinds 2013 als projectleider bij de Open State Foundation, een stichting die zich inzet voor digitale transparantie. De Open State Foundation zet zich actief in voor het vrijgeven van open data en stimuleert het hergebruik ervan. Tijdens deze presentatie zal Tom Kunzler voorbeelden geven hoe open data de democratie kan versterken.