Aanbod primair onderwijs

De mogelijkheden van technologie en kunst zijn eindeloos en we sluiten met onze lesprogramma’s dan ook graag aan bij de wens vanuit school. De vier thema’s die wij op deze pagina noemen vormen een basis en de uitgewerkte lessen voor de middenbouw en bovenbouw kunnen dienen als inspiratie. Maar we gaan graag in gesprek met de scholen om te kijken waar behoefte aan is. Vraag gestuurd werken staat bij ons centraal. 

We werken binnen onze lessen vaak volgens een aantal stappen. We beginnen met een kunstwerk, en stellen de vragen: wie is deze kunstenaar? Wat is deze technologie? Vervolgens krijgen leerlingen de ruimte te gaan onderzoeken: hoe werkt het? Wat kan ik er zelf mee? Uiteindelijk gaan de leerlingen zelf aan de slag en werken ze naar een grote eindopdracht.  

Thema 1: Data en netwerken

In het thema Data & Netwerken gaan leerlingen op onderzoek uit in de wereld van het internet en digitale gegevens. Er zijn drie verschillende lessenreeksen die geschikt zijn voor leerlingen uit groep 5/6 tot groep 8. Iedere lessenreeks kan worden aangepast naar het gewenste niveau en het gewenste aantal lessen.  

Leerlingen gaan in deze lessen aan de slag met het visualiseren van data. Hoe ziet data er eigenlijk uit? En wat is precies een netwerk?  

Stel, je zou het internet echt kunnen bezoeken, hoe zou het er dan uit zien? Welke vormen en kleuren hebben de gebouwen? In deze lessen werken leerlingen toe naar het opnemen van een vlog met behulp van een green screen.  

Aan de hand van het kunstwerk The Smell Of data worden leerlingen aan het denken gezet over privacy op internet. Wie heeft er toegang tot hun gegevens en willen ze dat wel? Leerlingen maken uiteindelijk een ontwerp voor een app die hun data beschermt.  

Thema 2: De taal van computers spreken

In het thema De taal van computers spreken maken leerlingen kennis met programmeren. Er zijn drie verschillende lessenreeksen die geschikt zijn voor leerlingen uit groep 5/6 tot groep 8. Iedere lessenreeks kan worden aangepast naar het gewenste niveau en het gewenste aantal lessen.  

Wat betekenen al die rijtjes van enen en nullen? Hoe kan een computer dat lezen? En kan ik deze taal ook leren lezen?  Met behulp van Ozobots maken leerlingen kennis met programmeertaal en hoe je deze taal moet lezen.  

Leerlingen werken toe naar het schrijven van eigen code, om zo een kunstwerk te creëren met Turtle Art.  

Leerlingen werken in deze lessen toe naar het creëren van een game in de app Hopscotch. Door eerst te onderzoeken hoe ze een script kunnen maken van hun dagelijks leven ontwikkelen ze een uitgangspunt voor een game over hun eigen leven.  

Thema 3: Leren denken als een machine

In het thema Leren denken als een machine maken leerlingen kennis met computational thinking en artificial intelligence (AI). Er zijn drie verschillende lessenreeksen die geschikt zijn voor leerlingen uit groep 5/6 tot groep 8. Iedere lessenreeks kan worden aangepast naar het gewenste niveau en het gewenste aantal lessen.  

Wat is AI eigenlijk? En kan je een AI voor de gek houden? In deze lessen onderzoeken leerlingen hoe gezichtsherkenning werkt en ontdekken ze hoe ze hier op een creatieve manier mee kunnen spelen.  

Thema 4: Toekomstperspectieven

In het thema Toekomstperspectieven worden leerlingen aangezet om na te denken over de rol van technologie in de toekomst. Er zijn drie verschillende lessenreeksen die geschikt zijn voor leerlingen uit groep 5/6 tot groep 8. Iedere lessenreeks kan worden aangepast naar het gewenste niveau en gewenste aantal lessen.  

Hoe ziet de natuur eruit in 2150? Zijn de bomen van staal?  Hoe ziet de zee eruit? Is er nog water? Hoe gaan we met de natuur om? Leerlingen worden uitgedaagd om na te denken over de natuur van de toekomst.  In de lessen wordt toegewerkt naar een stop motion fragment van een natuurdocumentaire uit 2150.  

Hoe ziet de straatkunst van de toekomst eruit? Hoe is het als straatkunst alleen nog maar via een app zichtbaar is?  In deze lessen gaan de leerlingen aan de slag met het ontwerpen van een eigen Augment Reality kunstwerk voor het schoolplein.  

Hoe ziet de toekomst eruit? Wie is de baas? Hebben we nog geld of betalen we via bitcoin? Is de toekomst voor iedereen? In deze lessen werken leerlingen toe naar het creëren van een eigen Virtual Reality dagboekfragment die hun toekomstvisie laat zien.  

Vul hier uw zoekopdracht in