NFT’s

House of cards en ‘niks meer waard binnen tien jaar’.  NFT’s kunnen op veel kritiek rekenen. Maar waarom? En is het terecht? In deze meetup gaan we in gesprek met kunstenaars, economen, galeriehouders en het publiek over de NFT-wereld.

nftfeed_final

Meet-up bij de Lindenberg

Deze avond is Nederlandstalig 

 

In 2020 en 2021 veroverden NFT’s (non-fungible tokens) de kunstmarkt en de media.  De eerste storm lijkt nu een beetje bedaard te zijn en het is tijd om de balans op te maken. Zijn NFT’s de oplossing voor (digitale) kunstenaars om geld te verdienen met hun werk? Of zijn ze niets meer dan een piramidespel, een systeem waar veel geld ingelegd wordt waar enkel de mensen aan de top iets van terugzien? En hoe zit het met het enorme energieverbruik van de technologie achter NFT’s?  

“House of cards” en “niets meer waard binnen tien jaar”; NFT’s kunnen op veel kritiek rekenen. Maar waarom? En is het terecht? In deze meet-up van Oddstream gaan we in gesprek met kunstenaars, economen, galeriehouders en het publiek over de NFT-wereld. 

 

Wat is een NFT? 

NFT is een manier om eigenaarschap te koppelen aan digitale objecten. Alles wat digitaal is wordt daarmee een onvervangbaar digitaal kunstwerk. Een Non-Fungible Token: een niet- inwisselbaar, onvervangbaar digitaal eigendomscertificaat. Dit certificaat kun je digitaal creëren en koppelen aan een digitaal object (zoals een afbeelding) en dat registreer je vervolgens in een blockchain (een openbare database). Elke NFT staat dus voor een uniek digitaal artikel of item dat niet vervangbaar (fungible) is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld geld of Bitcoins die je wél gewoon vrij en oneindig voor elkaar kunt inwisselen. Ondanks dat het dus twee verschillende dingen zijn, worden NFT’s vaak nog steeds verward met Bitcoins en andere cryptocurrency. 

 

Sprekers: 

Inte Gloerich 

Inte is een onderzoeker op het gebied van kritische media en technologie en programmamaker. Momenteel doet ze PhD-onderzoek over de socio-technologische verbeeldingen van blockchain-cultuur aan Universiteit Utrecht. Daarnaast is ze een onderzoeker aan de Institute of Network Cultures aan de Amsterdam University of Applied Sciences en docent aan de BA Media & Information en MA New Media & Digital Culture aan de Universiteit van Amsterdam.  

Vanavond geeft ze een presentatie over de spelers in het veld van NFT’s, waar hun belangen met elkaar overlappen en hoe ze elkaar dwarsbomen. 

Alexandra Crouwers 

De werken van Alexandra Crouwers pendelen voortdurend tussen verschillende media, ideeënreeksen, landschap en architectuur, stilte en geluid, materialiteit en immaterialiteit, technologie, en een breed kunsthistorisch besef. Crouwers werkt voornamelijk met digitale media. Haar werken kunnen omschreven worden als collages, assemblages, tableaus of diorama’s. Haar beelden en animaties zijn opgebouwd met 3D software en post-productie. Het ‘virtuele atelier’ achter haar computerscherm is voor haar vergelijkbaar met een fysiek atelier, alleen zonder de lasten van zwaartekracht, opslag of logistiek. De digitale wereld heeft echter zijn eigen uitdagingen. 

 

Jeroen van der Most 

Kunstenaar Jeroen van der Most, of kortweg Most, maakt al meer dan 10 jaar kunst met data en algoritmes. Zijn huidige focus ligt op het gebruik van technologieën zoals AI, quantum computing en NFT’s om de relatie met onze natuurlijke omgeving te verdiepen. Van der Most’s kunst is tentoongesteld op locaties als ZKM Karlsruhe, Dutch Design Week, en Museum De Lakenhal, en maakt deel uit van de collectie van het nationale museum van Nieuw-Zeeland, Te Papa. Media die over zijn werk berichtten zijn onder andere TheNextWeb, GQ mag, NRC, en VPRO Tegenlicht. Hij maakt autonoom kunstwerken, maar ontwikkelde ook werken voor organisaties als de Radboud Universiteit, NVIDIA, Amnesty International, en huizen-website Funda.  

 

Rutger van der Tas  

Rugter van der Tas is een crypto-kunstenaar en core member van The Guild, ’s werelds eerste en grootste digitale marktplaats voor crypto-verzamelobjecten en NFT’s. Hij is de NFT lead van Momentum, een platform dat digitale samenlevingen in staat stelt om samen te creëren, te bouwen en te schalen in een gedecentraliseerd metavers netwerk. 

 

Moderator: 

Emiel van der Pol 

Emiel van der Pol is eigenaar van Singular-Art, een galerie voor hedendaagse kunst in Nijmegen en de nieuwe directeur van de kunstbeurs This Art Fair in Amsterdam.  

 

 

 

Deze avond is Nederlandstalig.

Donderdag 20 oktober | 19.30-21.30 uur | Karolingenzaal (Lindenberg) | Tickets a €8,- zijn te koop via de website van de Lindenberg, klik hier.

Vul hier uw zoekopdracht in