Workshop breien met technologie voor alle leeftijden

In deze workshop leer je breien met geleide resistief garen en geleide draad. Kun je niet breien? Geen probleem. Niet zo thuis in de technologie? Ook geen probleem. In deze workshop leer je de techniek van het breien te combineren met technologie. Onder begeleiding leer je stapsgewijs breien en maak je een lichtgevende armband met een eenvoudig model. Naast gewoon garen gebruik je ook geleide draad en resistief garen, waarmee uiteindelijk een circuit wordt gemaakt. Ook wanneer je al wel kunt breien ben je van harte welkom.  

De afbeelding is gemaakt door Michelle Vossen.

breien-met-technologie_afbeelding-michelle-vossen

Waarom een workshop over breien met technologie?

Naaien, breien en borduren worden van oudsher beschouwd als activiteiten die tot het domein van de vrouw behoren en te maken hebben met huiselijkheid en echtelijke plichten. Juist om deze reden is handwerk in de loop der tijd ook een symbool geworden van verzet, rebellie en activisme. In het begin van de 20e eeuw gebruikte de beweging voor vrouwenkiesrecht het handwerk als een middel tot bevrijding. Activisten vervaardigden honderden geborduurde spandoeken om hun stemrecht tijdens demonstraties te verkondigen. Handwerk wordt gebruikt om stereotypen in twijfel te trekken. Bijvoorbeeld in deze gevallen:

» Hombres tejedores
In Chili komt een groep mannen die bekend staan als de hombres tejedores (“mannen die breien”) elke maand in het openbaar bijeen. Elke maand trekken ze hun pak en stropdas aan om te breien met fuchsia-gekleurd garen, als een manier om een samenleving uit te dagen die zij te patriarchaal vinden.

» The Yarn Mission
Of denk aan de gemeenschapsonderneming The Yarn Mission in New York, opgericht na de dood van Mike Brown in Ferguson en in het kielzog van de Black Lives Matter-beweging. Yarn Mission creëert een ruimte om Afro-Amerikaanse gemeenschappen samen te brengen om te genezen door middel van ambacht, en te breien om racisme en onderdrukking uit te bannen.

»Truien om radio uit te zenden
Kunstenaars Irene Posch en Ebru Kurbak maakte een trui met technologie als middel om radio uit te zenden en met elkaar te kunnen communiceren. Breien is activisme.

Over de workshopbegeleider

Sarina Wagener heeft een passie voor textiel en het mixen van materialen. Zij volgde de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming aan Hogeschool de Horst in Driebergen. Sinds 3 jaar studeert zij bij de Kunstacademie in Arnhem voor Docent Beeldende Kunst en Vorming. Zij geeft lessen beeldende vorming in het basis- en voortgezet onderwijs.

Zaterdag 9 april 2022
14:00-16:00 uur
€15,-
Studio Oddstream
Koop je ticket op de website van de Lindenberg

De workshop kan gevolgd worden door alle leeftijden, maar voor kinderen geldt dat er een volwassene mee moet doen om te begeleiden. Zoek je een workshop over breien en technologie met wat meer verdieping? Neem dan een kijkje bij de workshop Knitting Technology. 

Oddstream kunst & technologie is onderdeel van Lindenberg Cultuurhuis.

Vul hier uw zoekopdracht in